DÝŇOVÁ POLÉVKA

Doba přípravy: 35 min

Počet porcí: 6

Suroviny:

  • 1 ks větší cibule
  • olej
  • 1 ks střední dýně hokkaido
  • Sůl
  • Kousek zázvoru (cca 4 cm)
  • 0,75 l vody/zeleninového vývaru (návod na něj viz čočková polévka)
  • 1 ks zakysané smetany (nebo kokosového mléka)
  • Dýňová semínka
  • Čerstvá petržel/ koriandr
  • (Pepř/chilli dle chuti)

Postup: Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na oleji ve větším hrnci. Dýni omyjeme, odřízneme stopku a poté ji rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na velké kostky. Přidáme k cibuli a chvilku ještě společně restujeme. Poté vše zalijeme vodou (či zeleninovým vývarem), osolíme a přivedeme k varu.

Vaříme zhruba 20 minut do změknutí dýně. Přidáme najemno nastrouhaný zázvor (pokud chceme ostřejší variantu, tak i pepř či chilli) a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud by se nám polévka zdála moc hustá, můžeme přilít trochu vody a přivést na minutku znovu k varu.

Podáváme se zakysanou smetanou (1-2 lžičky na porci), dýňovými semínky a petrželí (či koriandrem).

(Pokud chceme použít místo smetany kokosové mléko, po orestování cibule s dýní přilijeme mléko (200 ml) společně s vodou (600 ml) a dále postupujeme podle návodu výše.)


Nutriční hodnoty na 1 porci (včetně posypu):

691 kJ, 5 g bílkovin, 9 g tuků, 16 g sacharidů