DÝŇOVÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 1h 20 min

Počet porcí: 8

Suroviny:

Těsto:

  • 125 g pohankové mouky
  • 125 g špaldové mouky
  • 80 g oleje
  • 150 g tvarohu

 Náplň

  • 450 g vydlabané dýně Hokkaido
  • 2 ks vajec
  • stévie v prášku (nebo jiné sladidlo)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička strouhaného zázvoru (nebo špetka chilli )
  • 3 ks hřebíčku
  • bílý jogurt na ozdobu

Postup:

Špaldovou a pohankovou mouku, olej a tvaroh smícháme v míse a rukou vše zpracujeme do hladkého těsta. Těsto dáme odležet do lednice, než si připravíme dýňovou náplň.

Do misky rozklepneme vejce, přisypeme stevii, skořici, najemno roztlučený hřebíček a strouhaný zázvor a vše rozšleháme.

Dýni vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme je do hrnce, podlijeme vodou a povaříme 10 minut, aby dýně změkla. Slijeme přebytečnou vodu a kostky rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Dýňové pyré důkladně smícháme s vaječnou směsí.

Do kulaté formy položíme pečící papír, poté vmačkáme těsto do formy a vlijeme dýňovou náplň.

Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 30 minut. Náplň lehce ztuhne a okraje budou zlatavé.

Koláč ozdobíme lžičkou bílého jogurtu a můžeme podávat. 


Nutriční hodnoty na 1 porci (bez ozdoby):

1117 kJ, 8 g bílkovin, 13 g tuků, 31 g sacharidů