MRKVOVÝ DORT

Doba přípravy: 1h 15 min

Počet porcí: cca 12

Suroviny:

Těsto:

  • 100 g celozrnné mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 150 g řepkového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 ks vajec
  • 380 g strouhané mrkve
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů/mandlí
  • 0,5 lžičky vanilky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžičky skořice
  • 1ks kypřícího prášku do perníku

Krém:

  • 2 ks měkkého tvarohu (500g)
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • trochu šťávy z limetky
  • nasekané ořechy/mandle na ozdobu

Postup: Nejdříve smícháme všechny sypké věci (mouky, koření, cukr, kypřící prášek a ořechy či madle), poté přimícháme olej a vejce a rozmixujeme tyčovým mixérem. Mrkev nastrouháme najemno, přidáme k těstu a důkladně promícháme. Dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme zhruba 35 minut. Po upečení necháme dort chladnout a mezitím si připravíme krém.

Smícháme cukr, máslo pokojové teploty, tvaroh, pár kapek limetkové šťávy a vše promixujeme dohromady. Když je dort chladný, rozkrojíme ho na půl a pomažeme jej zhruba polovinou krému. Druhou polovinu si necháme na potření vršku dortu. Na závěr posypeme nasekanými ořechy či mandlemi.


Nutriční hodnoty na 1 porci (s mandlemi) :

1644 kJ, 11 g bílkovin, 16 g tuků, 37 g sacharidů