PIKANTNÍ RAJČATOVÁ POLÉVKA

Doba přípravy: 25 minut (+ 45 minut zeleninový vývar)

Počet porcí: 8

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 650 g rajčat/ rajčatového protlaku
  • 2 velké stroužky česneku
  • Řepkový olej
  • 0,75 l zeleninového vývaru (postup na něj naleznete v receptu na čočkovou polévku) / vody
  • Sůl
  • Provensálské koření / bazalka
  • Chilli koření
  • Smetana (10 %) + olivy na ozdobení (5 ks na porci)

Postup: Nakrájíme cibuli a česnek a orestujeme je do zlatova ve větším hrnci. Poté přidáme najemno krájená rajčata (či rajčatový protlak), necháme je pustit šťávu a zalijeme je zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, provensálské koření, chilli dle chuti a necháme zhruba 12 minut povařit.

Na závěr polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme ozdobené lžičkou smetany a krájenými olivami.

(Pozn. Pokud chcete mít polévku hustší, dejte pouze 0,5 l vývaru/vody)


Nutriční hodnoty na 1 porci (s ozdobou):

324 kJ, 2 g bílkovin, 6 g tuků, 6 g sacharidů