TARTALETKY S TŘEŠNĚMI

Doba přípravy: 40 min + (alespoň) 1 h chlazení

Počet porcí: 5 (obřích ;) )

Suroviny:

Těsto:

  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g žitné mouky (pokud nemáte rádi její výraznou chuť, zvolte pšeničnou celozrnnou mouku)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 60 g řepkového oleje
  • Olej + strouhaný kokos na vysypání

Náplň:

  • 0,5 l mléka
  • 1 ks vanilkového pudinku s vanilkovým luskem
  • 1ks vanilkového cukru
  • 2 špetky mleté citronové kůry
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 ks polotučného tvarohu (=250 g)
  • 400 g ovoce (v mém případě nevypeckovaných třešní)

Postup: Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Obě mouky, jogurt a olej ručně smícháme v těsto, které rozdělíme na 5 stejných kuliček.

Formičky vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Do každé dáme jednu kuličku z těsta a rovnoměrně jej vmačkáme do formičky (průměr 12,5 cm). Na závěr těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení zbytečně nenadouvalo, a dáme péct na 20 minut (do zlatova). Po dopečení opatrně vyklopíme z formiček a necháme chladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Vanilkový pudink uvaříme v 0,5 litru mléka s vanilkovým a třtinovým cukrem dle návodu. Pudink necháme chvíli vychladnout a poté vmícháme tvaroh.

Tartaletky naplníme pudinko-tvarohovým krémem a poté je dáme alespoň na 1 hodinu zchladit do ledničky.

Před podáváním je ozdobíme sezónním ovocem, v mém případě to byly třešně. Dobrou chuť :)

Tip: Doporučuji zvolit menší formičky, než vidíte na fotce, tj. aby vniklo 10 kusů. Tartaletky jsou totiž opravdu velmi syté :D Případně pokud budete mít stejný počet jako já, můžete si ji dát s klidem jako plnohodnotnou snídani.


Nutriční hodnoty na 1 porci:

2282 kJ, 15 g bílkovin, 20 g tuků, 71 g sacharidů