VELIKONOČNÍ MAZANEC

Doba přípravy: 25 min + 45 min

Počet porcí: cca 15 ks

Suroviny:

  • 525 g špaldové mouky
  • 375 g polotučného tvarohu
  • 40 g řepkového oleje
  • 40 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 150 g rozinek
  • (25 g rumu)
  • 1ks (20 g) vanilkového cukru
  • 60 g čekankového sirupu (či jiného sladidla)
  • 2 g muškátového oříšku
  • 2 špetky vanilky
  • 5 g citronové kůry
  • 25 g citronové šťávy
  • Plátky mandlí na posypání

Postup: Rozinky pokapeme rumem a máslo vyndáme z lednice, aby změklo. Vajíčka rozklepneme do velké mísy tak, aby nám zůstalo trochu bílku na potření mazance. Poté k nim přidáme vanilkový cukr, olej, máslo, tvaroh, jedlou sodu a čekankový sirup a společně utřeme.

Špaldovou mouku, koření, citrónovou šťávou a rozinky přimícháme k připravené tekuté směsi. Nejdříve můžeme použít na těsto mixér, ale finální vypracování bochánku dělejte ručně (doporučuji si předtím ruce lehce namočit, aby se těsto tolik nelepilo na prsty).

Bochánek dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme jeho povrch bílkem a poté jej posypeme plátky mandlí.

Pečeme do zlatova zhruba 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.


Nutriční hodnoty na 1 porci:

1044 kJ, 8 g bílkovin, 8 g tuků, 37 g sacharidů