ZAPEČENÉ BRAMBORY

Doba přípravy: 1hodina 10 minut

Počet porcí: 7

Suroviny:

  • 400 g pórku (cca 1 kus)
  • 1500 g brambor
  • 350 g kukuřice (mražené)
  • 350 g brokolice (mražené)
  • (300 g šunky se sníženým obsahem soli)
  • (190 g smetany (8% t.v.s.) + 200 g bílého jogurtu)
  • 400 g sýru (30 % t.v.s.)
  • Olej
  • Kmín
  • Kurkuma
  • Bazalka
  • Provensálské koření

Postup: Brambory oškrábeme, dáme do vroucí vody spolu s kmínem a kurkumou a vaříme zhura 20 minut. Mezitím si na pánvi připravíme olej, na kterém necháme povolit mraženou kukuřici s brokolicí. K zelenině přidáme bazalku, provensálské koření a nakrájený pórek. Po změknutí zeleniny slijeme přebytečnou vodu a také k ní můžeme vmíchat najemno pokrájenou šunku.

Uvařené brambory nakrájíme na plátky a vyložíme jimi zapékací pekáč (v mém případě 2). Na ně navrstvíme směs z pánve, kterou znovu pokryjeme plátky brambor.

Ve vedlejší misce smícháme jogurt a smetanu (lze vynechat). Přelijeme jimi vrchní vrstvu brambor a poté vše završíme posypáním nastrouhaného sýru.

Pečeme na 185 stupňů 40 minut.


Nutriční hodnoty na 1 porci:

2186 kJ, 35 g bílkovin, 19 g tuků, 62 g sacharidů